Cultuurcentrum De Schakel

Tim Theo Deceuninck - Letter to Mary S.

  • Van zaterdag 5 maart tot 27 maart 2022
  • Opening: 5 maart om 18.30u in aanwezigheid van de artiest. 
    Reserveren is verplicht.
  • Toegang: gratis.
  • Workshop: Tijdens een lecture-workshop krijg je een inzicht in de artistieke praktijk van Tim Theo Deceuninck. Klik hier om je in te schrijven.
  • Openingsuren: 
    - dagelijks van 11.00u tot 18.00u
    - tijdens de MAART Kunstroute:
    • Vr 25 maart: van 19.00u tot 22.00u 
    • Za 26 maart: van 11.00u tot 18.00u
    • Zo 27 maart: van 11.00u tot 18.00u

Onder elke arm een boeket bloemen, zorgzaam geplukt in de prille ochtenddauw. Zo begint Mary Somerville, een Britse wetenschapster, begin 19de eeuw, haar onderzoek naar de lichtgevoelige kwaliteiten van planten. Ondanks haar vernieuwende ontdekkingen, krijgt ze als vrouw maar weinig erkenning binnen academische kringen. In een brief aan Sir John Herschel, een mannelijke collega en pionier binnen de fotografie, schrijft ze hoe het sap van planten reageert op blootstelling aan het lichtspectrum. 

Vandaag ontpopt fotografie zich als symptoom van een maatschappijsysteem dat steeds meer op snelheid en automatisering gericht is. In een wereld van donkere rook en fijn stof ontwikkelde het fotografische apparaat zich steeds verder op basis van schadelijke of schaarse grondstoffen. De zoektocht naar een zelfstandig ecologisch fotoproces bracht Tim Theo Deceuninck (°1992, Aartrijke) terug naar de wortels van de fotografie. Daar vindt hij de menselijke maat terug en plaatst deze in een wederkerige verhouding met de natuur.  

Over de kunstenaar

Tim Theo Deceuninck (°1992) woont en werkt in Gent. In zijn werk reflecteert hij op de verschillende kenmerken van het fotografische medium en bevraagt ​​zo de relatie tussen de technische parameters van het medium en de manier waarop fotografie het geheugen vormt. 

De fotograaf is geïnteresseerd in oude (pre-) fotografische technieken om licht vast te leggen en te registreren. Hij onderzoekt hoe het licht wordt omgezet in een miniatuurformaat dat op een negatief valt. Hij werkt met lenzen, brandpunten, vroege meetinstrumenten en cameramechanica om het fotografische medium volledig te begrijpen. 
 
Aangezien het analoge fotografische proces gebaseerd is op het gebruik van chemicaliën, gebruikt Tim Theo niet-toxische en niet-ijzergebaseerde belichtings- en druktechnieken. Aan de hand van het experiment wint hij uit verschillende organische materialen lichtgevoelig materiaal en gebruikt hij de natuurlijke hulpbronnen om tot een boeiende beeldvorming te komen.

timtheodeceuninck.com