Cultuurcentrum De Schakel

Ruis Festival is de plek waar podiumvoorstellingen, films en lezingen samenkomen om het onbekende zichtbaar te maken. Net zoals pixels van dichtbij onscherp en ongrijpbaar lijken, maar op afstand een helder beeld vormen, nodigt Ruis je uit om afstand te nemen én dieper in te gaan op wat buiten het bekende ligt.

Ontdek verhalen die vervagen en weer scherp worden, ideeën die de marges verkennen en technologieën die nieuwe werelden onthullen. Hier speelt kunst zich af op het snijvlak van zichtbaarheid en mysterie, waarbij het onverwachte en onontdekte centraal staan.

Ruis Festival biedt een unieke ervaring: een uitnodiging om te kijken, te denken en te voelen – anders, intenser en met nieuwe perspectieven. Durf jij te zien wat eerst verborgen was?

  

  • Creatief schrijven met AI

    Scriptorij
    In het kader van Ruis Festival 2025:
    di 25 mrt 25

    Introductiecursus AI-schrijven: ontdek de mogelijkheden van ChatGPT en meer.

    Benieuwd hoe kunstmatige intelligentie je kan helpen bij het schrijven? In deze toegankelijke cursus leer je alles over AI-tools zoals ChatGPT, Copilot (MS Bing) en Gemini (Google). We geven je een overzicht van wat AI is, hoe het werkt, en hoe je het kunt gebruiken voor het schrijven van blogs, social posts en meer – zonder dat je technische voorkennis nodig hebt.

    Wat je leert:

    • Wat AI en Large Language Models (LLM) zijn, en hoe ze werken.
    • Hoe je AI-tools effectief inzet voor het schrijven van teksten.
    • De verschillen tussen ChatGPT 3.5 en 4, en hoe je AI ethisch en verantwoord gebruikt.
    • Hoe je ChatGPT inzet als sparringpartner voor het reviewen, herschrijven, verbeteren, samenvatten en vertalen van teksten.
    • Teksten herschrijven voor verschillende doelgroepen en communicatiedragers.
    • ChatGPT gebruiken om te brainstormen en nieuwe invalshoeken of metaforen te bedenken.
    • Hoe je Customized Instructions instelt, zodat je niet telkens opnieuw hoeft te primen.
    • Veel quick wins en handige prompttemplates om ChatGPT efficiënt en effectief te gebruiken.
    • Veel oefentijd in ChatGPT 3.5 (de gratis versie) om in dialoog nieuwe inzichten te verkrijgen.

    Een perfecte kennismaking met de kracht van AI voor je schrijfwerk.

  • Absurdicon

    Gunter Lamoot, Kamagurka en Charles Le Riche
    In het kader van Ruis Festival 2025:
    wo 26 mrt 25

    Stel je voor: drie generaties absurditeit op één podium. Gunter Lamoot, Kamagurka en Charles Le Riche staan klaar om de wetten van de logica finaal overboord te gooien. Woensdagavond verandert ons podium in een kosmisch universum waar microfoons confetti braken en je lachspieren zonder waarschuwing in een opstand uitbarsten.

    Charles le Riche is een unieke vis in het comedylandschap. Zo eentje die er misschien een beetje afgeleefd uitziet, maar daar precies zijn kracht uit put. Hij aanschouwt de wereld vanuit zijn denkbeeldige aquarium, waar de werkelijkheid zich vervormt tot iets vreemds, iets grappigs. Zet je schrap voor bizarre figuren, heldere kleuren en magische muziekjes die je doen twijfelen aan wat je ooit als normaal beschouwde. Vanuit zijn bokaal, die de wereld verdraait als een lachspiegel, laat Charles je lachen om het absurde en het onmogelijke.

    Kamagurka, de man die ooit simpelweg begon als stand-up comedian op café, keert terug naar zijn wortels – maar ‘gewoon’ wordt het nooit. Hij slingert zijn hersenspinsels de wereld in, toogpraat die uitmondt in onverwachte wendingen en pintjes die verdampen in de tijd. Kamagurka vertelt verhalen zoals alleen hij dat kan: met een twist die je rationeel denken doet kantelen en je lachspieren genadeloos traint.

    En dan is er Gunter Lamoot, terug na acht lange jaren stilte. Lamoot, die ooit op Studio Brussel debuteerde onder Kamagurka’s vleugels, keert terug met een arsenaal aan verhalen, kluchtjes, oneliners en sketches. Je kunt proberen hem in een hokje te plaatsen, maar je zult hopeloos verdwalen in zijn chaotische, briljante geest. Hij belooft geen gekte, maar wel een avond waarop je je lachspieren tot het uiterste op de proef stelt. Een bonte avond op z’n Lamootjes, die alles behalve gewoon is – maar wel meer dan de moeite waard.

    Dus bereid je voor op een avond waar confetti uit microfoons spat, waarin je je verslikt in je eigen lach en de absurditeit een feestje bouwt zoals alleen deze drie iconen dat kunnen.

  • Samsara

    In het kader van Ruis Festival 2025:
    wo 26 mrt 25

    Een meditatieve reis door de cyclus van leven, dood en wedergeboorte. Samsara nodigt je uit om niet alleen te kijken, maar ook te voelen, reflecteren en herboren te worden. Dit doe je o.a. door een deel van de film met gesloten ogen tot jou te laten komen.

    Samsara is een unieke filmervaring van regisseur Lois Patiño die de kijker meeneemt in een zintuiglijke verkenning van de overgang tussen leven en dood. De film, geïnspireerd door het Tibetaans Dodenboek, gebruikt een driedelige structuur om de cyclus van sterven, reflectie en reïncarnatie bloot te leggen. De reis vangt aan in Laos, op het sterfbed van een oudere vrouw. Via een meditatieve, bijna hypnotiserende overgang wordt de kijker naar Zanzibar gebracht, waar nieuw leven begint.

    Bekroond op de Berlinale en een van de meest besproken films van Film Fest Gent 2023, speelt Samsara met de grenzen van documentaire en fictie. Het nodigt het publiek uit om actief deel te nemen, bijvoorbeeld door de film met gesloten ogen te ervaren tijdens een cruciaal moment gedurende de film.

    In een afgelegen dorp in Laos leest een jonge monnik elke dag een passage uit het Dodenboek voor aan een vrouw op haar sterfbed. De woorden zijn bedoeld om haar ziel te begeleiden in de complexe overgang naar het hiernamaals. Terwijl hij troost biedt, sluit de monnik vriendschap met andere jonge monniken uit een nabijgelegen klooster.

    Wanneer de vrouw eindelijk klaar is om afscheid te nemen van haar huidige bestaan, volgt Samsara haar ziel op een magische en zintuiglijke reis naar reïncarnatie. Begeleid door adembenemende beelden en een rijk geluidsspectrum, wordt de overgang tussen sterven en wedergeboorte een cinematografisch ritueel.

    “Geef ‘Samsara’ een kans, want deze film heeft een zintuiglijke beleving in petto, die álles overstijgt wat we tot nog toe in de donkere zaal hebben mogen meemaken.” - ★★★½ Humo

    “De ultieme cinema-film is een trage maar gedurfde bespiegeling over de levenscyclus, waarvan het effect niet in je huiskamer na te bootsen valt.” - ★★★★ De Standaard

  • Ontroerend Goed

    Thanks For Being Here
    In het kader van Ruis Festival 2025:
    do 27 mrt 25

    Ode aan jou, het publiek.

    Thanks for Being Here is een ode aan het publiek. Een gedeeld moment, vol verschillende verwachtingen, verschillende standpunten, verschillende levens. Een voorstelling over kijken en bekeken worden. In een spel van perspectieven laat Ontroerend Goed ons de onmogelijkheid van een gedeeld perspectief ervaren. En dat multiversum van individuele realiteiten vieren we. Merci om hier te zijn.

    Ontroerend Goed stond al verschillende keren op en naast onze bühne met onder andere Fight Night, T.M., Funeral, en Are we not drawn onward to new erA. Als toeschouwer leveren ze je over aan intense theaterervaringen die de realiteit omarmen. Ze creëren mogelijkheden waarin het publiek wordt ondergedompeld, waardoor vragen worden opgeroepen over onze individuele positie in de wereld van vandaag. Met talloze prijzen op festivals in Europa, Australië en Noord-Amerika sinds 2007, is hun werk wereldwijd geprezen. Ontroerend Goed maakt van onvoorspelbaarheid zijn handelsmerk, zowel in vorm als inhoud, met voorstellingen die nog lang blijven nazinderen.

  • De RuisQuiz

    In het kader van Ruis Festival 2025:
    vr 28 mrt 25

    Ben jij klaar om je kennis te testen en de grenzen van het bekende te verkennen? Ruis Festival, waar kunst, film, en lezingen samenkomen om het onbekende zichtbaar te maken, presenteert een unieke quizervaring. Net zoals de pixels van een scherm van dichtbij wazig zijn, maar van een afstand een helder beeld vormen, daagt deze quiz je uit om zowel het grote geheel als de kleine details scherp te zien.

    Dompel je onder in vragen die je meenemen van getallen tot dierenriemtekens, en van muziektermen tot verrassende 'ruis'-woorden. Elke ronde biedt een nieuwe uitdaging, waarbij we het mysterie en de magie van het onbekende omarmen. Verzamel je team van maximaal vijf personen, neem plaats aan je tafel, en laat je verrassen door de onverwachte wendingen van de avond.


    Durf jij het aan om de verborgen verhalen en ongekende werelden van de RuisQuiz te ontdekken? Schrijf je snel in en beleef een avond vol plezier, uitdaging en nieuwe perspectieven!

  • Aifoon

    Soundwalk
    In het kader van Ruis Festival 2025:
    za 29 mrt 25

    Ogen dicht, oren gespitst. De geblinddoekte wandeling van Aifoon doen je stilstaan bij de rijkdom aan geluiden om je heen in het hart van Waregem. 

    Op een Soundwalk word je bij de hand genomen en blind rondgeleid. We vertrekken onder de zachte begeleiding vanuit de foyer van cc De Schakel en gaan op stap in het centrum van Waregem. Plots hoor je véél meer en word je je bewust van de geluiden die ons dagelijks omringen.

    Om het met de woorden van stedenbouwkundige Violette Schönberger te zeggen: “Isoleer de zintuigen en concentreer je waarneming louter op geluid. Er gaat een wereld aan nuances open. (...) Met gesloten ogen klinkt er zoveel meer.” 

    Let op: slechts 20 plaatsen

  • Gender in de blender

    Piet Hoebeke
    In het kader van Ruis Festival 2025:
    za 29 mrt 25

    Ontdek de rijke variëteit aan seksuele identiteiten in deze boeiende lezing door Piet Hoebeke, uroloog aan UZ Gent en bekend van Topdokters en De Tafel van Gert.

    In deze lezing gaan we dieper in op hoe seksualiteit in verschillende lagen bestaat. We praten over geslacht, genderidentiteit (wie je voelt dat je bent), genderexpressie (hoe je jezelf uitdrukt), seksuele voorkeur (waar je op valt) en seksuele interesse. Door deze onderwerpen te verkennen, krijg je een beter begrip van de verschillende manieren waarop mensen zichzelf kunnen identificeren. Van transpersonen tot non-binaire mensen, en de hele LGBTQIA+ gemeenschap – we bespreken alles.

    Seksuele identiteit is voor iedereen uniek en kan door de tijd heen veranderen. De afgelopen jaren zijn mensen die niet voldoen aan traditionele verwachtingen steeds zichtbaarder geworden, wat soms vragen oproept of zelfs negatieve reacties uitlokt. Wetenschappelijke inzichten helpen ons om beter te begrijpen hoe seksuele identiteit zich ontwikkelt, zodat we met meer respect en openheid naar anderen kunnen kijken.

    Kom naar de lezing en ontdek hoe we op een nieuwe manier naar de diversiteit van mensen kunnen kijken. Na de lezing is er een aperitief, zodat we samen verder kunnen praten en ideeën kunnen uitwisselen.

  • Bouw je eigen tiny house

    Lemmens en co, urban miners sinds 1993
    In het kader van Ruis Festival 2025:
    za 29 mrt 25

    Hou je van planken, schroeven en een echte boormachine? Kom dan mee bouwen aan jouw zelfgemaakte woning!

    Als je rondkijkt in jouw straat, zie je waarschijnlijk huizen van bakstenen en cement, stevig gebouwd en lastig te verplaatsen. Maar wat als bouwen anders kon? Kunstenaar Stef Lemmens en Kunst in Zicht nodigen je uit om samen op zoek te gaan naar ingenieuze, originele en duurzamere bouwmethoden.

    Doe je mee aan het bouwen van een demonteerbaar huisje? In onze Materiotheek vind je allerlei tweedehands materialen en gereedschap om zelf aan de slag te gaan. Droom en experimenteer met ons mee, en ontdek hoe het is om te wonen in je eigen creatie!

    Urban Mining, oftewel stedelijke mijnbouw, betekent dat je de stad kunt zien als een mijn vol herbruikbare grondstoffen.

  • Here

    In het kader van Ruis Festival 2025:
    za 29 mrt 25

    Een onvergetelijke reis door tijd, ruimte en herinnering. Here neemt je mee naar een plek waar verleden, heden en toekomst samenkomen in een unieke filmervaring. Twee acteurs spelen zichzelf als kind, tiener, volwassene… en artificiële intelligentie zorgt ervoor dat ook hun uiterlijk verschillende generaties aanneemt.

    Here vertelt het verhaal van één plek in New England en de levens die deze plek hebben gevormd. Van de oeroude wildernis tot het moderne huis waar generaties hun dromen en tragedies delen, biedt de film een intieme en tijdloze kijk op het leven.

    De graphic novel van Richard McGuire bediende Robert Zemeckis van inspiratie voor deze film. Zemeckis, bekend van klassiekers als Back to the Future en Forrest Gump, brengt Tom Hanks en Robin Wright opnieuw samen, 30 jaar na hun legendarische samenwerking. Met baanbrekende technieken, waaronder AI om de acteurs door de tijd te laten reizen, is Here zowel een technisch wonder als een emotioneel krachtig verhaal over liefde, verlies en de onvermijdelijke loop van de tijd.

    De film begint miljoenen jaren geleden, wanneer een dinosaurus door de wildernis dwaalt. Deze grond wordt later heilige grond voor de Native Americans en nog later de plek van een huis dat het decor vormt voor een eeuw aan menselijke verhalen. Here concentreert zich op een all-American family die na de Tweede Wereldoorlog het huis betrekt.

    We volgen Richard en Margaret, van hun tienerjaren in de jaren 60 tot hun oude dag in het heden. Liefde bloeit, dromen vervliegen, en de generaties die elkaar opvolgen laten een diepgaande indruk achter op deze plek. Alles wordt verteld vanuit één enkel camerastandpunt in de woonkamer, waar de tijd als een ongrijpbare schaduw beweegt.

  • Hetty Helsmoortel

    MISSIE 2024
    In het kader van Ruis Festival 2025:
    za 29 mrt 25

    Dé wetenschapsshow die je moet gezien hebben om het afgelopen jaar helemaal te begrijpen.

    Met tonnen humor en enthousiasme gidst ze je op een heldere manier door de complexe wereld van de moderne wetenschap. Daarbij houdt ze alle nieuwsgierige geesten anderhalf uur lang moeiteloos in de ban. 

    Leest Elon Musk binnenkort onze gedachten? Zijn blauwe bessen echt blauw? En wat onthullen de nieuwste ruimtefoto’s over onze plaats in het universum?

    Dit zijn maar enkele vragen die (mogelijk) behandeld zullen worden in Missie 2024. Hetty Helsmoortel was eind 2022 ook in Waregem te gast om haar wetenschapslicht op het jaar 2022 te schijnen. Tijdens Ruis Festival onthult ze de meest fascinerende wetenschappelijke en technologische doorbraken van het afgelopen jaar. Missie 2024 staat klaar om je weer te verbazen én natuurlijk, om eens goed te lachen!

    Missie 2024 is een must-see voor alle mensen die hun horizon willen verbreden. Daarvoor ben je bij Hetty in goede en veilige handen! 

  • Ligconcert met Extended Music Collective

    Translating Myself and Others
    In het kader van Ruis Festival 2025:
    zo 30 mrt 25

    Tijdens het Ruis Festival bieden we een unieke ligconcertervaring. Liggend (of zittend) ontdek je Translating Myself and Others van Extended Music Collective, met wereldpremières voor fluit, cello en harp van onder andere Pulitzer Prize finaliste Leilehua Lanzilotti en Jason Eckardt.  De muziek komt niet alleen tot je oor, maar resoneert ook in je lichaam, waardoor luisteren en voelen samenvloeien in een intense zintuiglijke ervaring.

     

    Leilehua Lanzilotti's compositie, Translating Myself and Others, is geïnspireerd door het boek Translating Myself and Others van Jhumpa Lahiri. In haar muziek onderzoekt Lanzilotti thema's zoals verbondenheid, ballingschap en vertaling – niet alleen van taal, maar ook van cultuur. Elk deel van het muziekstuk is gebaseerd op een idee uit Lahiri’s boek, zoals "deuren openen en sluiten" of "experimenteren met kwetsbaarheid". Lanzilotti gebruikt speciale technieken en klanken om een brug te slaan tussen de instrumenten en laat horen wat vertaling kan betekenen in muziek.

    Jason Eckardt's werk, Between the sphinx and the bank vault, there is a taut thread that pierces the heart of all poor children, is geïnspireerd door het gedicht Danza de la muerte van de Spaanse dichter Federico García Lorca. Lorca schreef dit gedicht in 1929, tijdens de Grote Depressie in New York, waarin hij zijn gevoelens over de beurscrash uitte. Eckardt zet Lorca’s krachtige beelden om in een muziekstuk vol spanning en emoties, dat laat horen hoe die gebeurtenissen nog steeds invloed hebben op ons leven.

    Deze muziekstukken bieden een spannende kijk op vertaling, geschiedenis en de menselijke ervaring, gepresenteerd in vernieuwende kamermuziek.

  • Samen aan tafel met Nele Van Den Broeck

    In het kader van Ruis Festival 2025:
    zo 30 mrt 25

    Sluit Ruis Festival af met een inspirerend diner én lezing 'Woordtroost' van Nele Van Den Broeck.

    >>>>> Kocht je een ticket voor een ander Ruis-event, dan krijg je 10 euro korting! Scroll snel verder.

    Beleef een bijzondere afsluiting van het Ruis Festival met een middag vol verhalen, inzichten en heerlijk eten. Aan een lange tafel in onze gezellige foyer geniet je van een smakelijke maaltijd, terwijl schrijfster en columniste Nele Van Den Broeck je in een ontroerende en geestige lezing meeneemt door haar columns en passages uit haar roman. Ze vertelt openhartig over haar vak en haar schrijverschap.

    Nele Van Den Broeck schrijft al acht jaar een veelgeprezen column voor De Standaard. Vorig jaar verscheen haar debuutroman Iemand Anders. In haar lezing biedt Nele troost en vreugde, met een poëtische maar bondige stijl, grote eerlijkheid, en een herkenbare, troostende toon.

    Met humor en diepgang behandelt ze thema’s als psychische kwetsbaarheid, grote dromen, hilarische mislukkingen en de filosofische alledaagsheid. Haar werk is een voortdurende zoektocht naar de handleiding van het leven. Vraag haar niet wat ze later wil worden, want dat weet ze nog steeds niet.

    Kom luisteren en laat je inspireren door Nele’s unieke blik op het leven.